Accu typen

In de moderne samenleving is de oplaadbare accu niet meer weg te denken. Er is een tendens dat de ontwikkeling zich vooral richt op de Li-ion techniek. Li-ion is de verzamelnaam voor een grote groep batterij-varianten, waarin het metaal Lithium gebruikt wordt. In de afgelopen jaren hebben we de onderstaande 3 type accu`s in ons assortiment gehad:

– Li-ion NCM: Relatief goedkoop. Wat betreft volume, gewicht en levensduur zit deze tussen onderstaande 2 accu’s.
– Li-polymeer: Korte levensduur, Licht van gewicht en klein van volume (hoogste energie dichtheid)
– LFP (LiFePO4): Lange levensduur, meer dan 1500x oplaadbaar, groot volume, zwaar van gewicht

Door de zeer snelle ontwikkelingen van de Li-ion NCM: steeds hogere capaciteiten binnen hetzelfde gewicht en volume en aantrekkelijke prijzen, zorgt ervoor dat de Li-ion Ncm accu momenteel de meest geschikte accu voor een E-bike is. In ons assortiment wordt daarom nu nog uitsluitend de Li-ion NCM accu aangeboden.

Li-ion NCM

De NCM accu is opgebouwd uit een groot aantal cellen. De meest toegepaste cel is de 18650 cel (18mm dik en 650 mm lang). 10 jaar geleden was een capaciteit van 2000 mAh per cel een gebruikelijke waarde, maar nu is 3300 mAh al bijna standaard. Het gevolg is dat de aangeboden capaciteit van E-bike accu`s in 10 jaar tijd bijna verdubbeld is.

Lifepo4

In tegenstelling tot NCM ziet men bij LFP in de afgelopen jaren nauwelijks een capaciteit toename. De LFP accu was al relatief zwaar (10Ah ca 4 kg) en om mee te gaan in de trend van stijgende capaciteit wordt de LFP accu onacceptabel zwaar in vergelijking met een NCM accu. LFP wordt nu vooral toegepast bij stationere energie opslag (bv bij zonnepanelen)

Li-polumeer

De Li-polymeer accu is vooral populair bij model (vliegtuig) bouwers. Met Li-polymeer wordt nog altijd de hoogste energie dichtheid behaald. De accu`s met hoge capaciteit (boven 15Ah) in ons assortiment waren tot voor kort o.b.v. Li-polimeer In de praktijk blijkt dit type accu-packs, opgebouwd uit pounch-cellen, veel minder duurzaam te zijn dan accu-packs o.b.v. 18650 cellen. D